Lemn - 20b

Despre Lemn

19897665_1583202545086130_630926941_oÎn cadrul procesului tehnologic firma LemTek folosește o gamă diversificată de esențe de lemn pe care vi le prezentăm:

Eucaliptul (Eucalyptus)

este un gen de plantă din familia Myrtaceae, care se prezintă sub formă de arbori sau arbuști.

Cele mai multe specii de eucalipt cresc repede și au un lemn de esență tare.

Datorită calității lemnului și creșterii sale rapide Eucaliptul este frecvent cultivat în plantații.

Din trunchiul de Eucalipt, rezistent la putrezire şi ardere, se confecţionează cele mai bune catarge pentru vasele maritime, iar lemnul fin şi dur este folosit la fabricarea mobilei, ușilor și geamurilor, rivalizând cu lemnul de acaju.

Merbau (Intsia)

este un gen din subfamilia (Caesalpinioideae) în cadrul familiei (Fabaceae). Foarte tare și neted, lemnul de Merbau este unul dintre cele mai valoroase tipuri de lemn, cele mai durabile și mai profitabile specii de lemn tropical.

Lemnul roșu-brun al speciilor Merbau, similare în structură, proprietățile și culoarea lemnului din genul AFZELIA este foarte tare și are suprafețe netede. Densitatea în vrac (la conținut de umiditate de 12%) este de aproximativ 0,8 g / cm3. Colorația se închide ușor ca nuanță prin efectul luminii. Este una dintre cele mai valoroase tipuri de lemn din Asia de Sud-Est.

Utilizat în mod tradițional pentru construcția de case, lemnul de Merbau a câștigat o semnificație comercială mare. În ultimii ani, este din ce in ce mai folosit pentru uși, fațade și parchet, dar și pentru scări, mobilier și mese grele.

Padouk-ul

prezintă o fibră dreaptă și o textură de o asprime moderată, regulată. Lemnul este debitat radial pentru a scoate în evidentă textura, care prezintă nuanțe specifice.

În funcție de specie, culoarea lemnul de Padouk variază de la un roșu-cărămiziu până la portocaliu. Cu vârsta și expunerea la lumina soarelui, se transformă în maroniu intens.

La fel de greu, dar mai puternic decât stejarul, padauk-ul poate fi prelucrat, în general în mod excepțional.

Un mobilier de primă clasă din lemn de Padouk dar și instrumente muzicale pot fi fabricate din acest material. Deoarece are o rezistență ridicată la abraziune și nu se descompune ușor, Padouk-ul se adaptează bine la tăiere.

Meranti

sinonim pentru Meranti sunt Seraya si Balau, denumește un grup de lemne tropicale, diferitele specii ale genului Shorea care provin din familia Dipterocarpaceae. Se disting următoarele subgrupe: Light Red Meranti, Dark Red Meranti sau meranti galben și White Meranti.

Proprietățile acestui grup de specii de lemn variază în funcție de densitatea lemnului. O caracteristică a Merantiului este intensificarea culorii lemnului odată cu creșterea densității. Dark Red Meranti atinge proprietățile de rezistență ale stejarului și are o rezistență ridicată. Acesta poate fi ușor prelucrat. Duramenul este destul de rezistent împotriva ciupercilor și al insectelor.

Meranti este utilizat în mai multe moduri: pentru furnir și placaj, în fabricarea de mobilier, la finisaje interioare sau pentru ferestre și uși. Dark Red Meranti este un lemn ideal de fereastră datorită caracteristicilor sale și al modului de îngrijire scăzut pe termen lung.

Afzelia

este cunoscută sub numele de Afzelia Bipindensis dar și după alte denumiri comerciale ca Doussie Papao sau Chanfuta.

Lemnul de Afzelia este caracterizat de o stabilitate excelentă cu putină sensibilitate la variațiile de umiditate având o rată de contracție foarte mică, un timp de uscare bun și o durabilitate naturală foarte mare. Duramenul este de la portocaliu-maro la maro-auriu, devenind roșu-brun la o expunere prelungită, uneori cu striuri mai întunecate, inima uneori având mari variații de culoare chiar în același copac de la cafeniu deschis până la roșu-maroniu. Densitatea medie este de 800 kg/m3 având o structură uniformă, în general fără forme pronunțate. Prelucrarea lemnului se face greu deoarece nu are o rezistență mare la tăiere ceea ce conduce la o uzare rapidă a cuțitelor. Lustruirea lemnului se face bine însă procesul de vopsire este foarte dificil, deoarece neaplicarea unui tratament special înainte de vopsire duce la apariția unor pete cafenii pe suprafața vopsită.

Se recomandă atât pentru tâmplăria de exterior (ferestre, uși), cât și pentru tâmplăria de interior, amenajari exterioare și interioare, parchet, mobilier sau construcții navale.